pondelok 18. apríla 2011

Okná na chatu: drevo alebo plast?

Okná na chalupe sa v mnohých ohľadoch líšia od tých, ktoré používame v bytoch.

Do domov, hlavne panelových, sa plastové okná rozšírila ako blesk. Počas niekoľkých málo rokov takmer nahradila staršie drevené okná. Má ale zmysel kupovať si plastové okno aj na chatu?


Drevo vydrží dlhšie


Zástancovia plastových okien radi argumentujú tým, že plast vydrží déle.Je to ale pravda len čiastočne. Priemerné plastové okno vydrží približne 25 rokov, drevená zhruba rovnaký čas. Problém je v tom, že plastové okno sa musí vymeniť celé, drevenému oknu stačí len renovácie. Správne vyrobená a dobre udržiavané drevené okná tak s niekoľkými opravami vydrží skoro sto rokov. V ďalších dvoch bodoch však nemajú plastové okná zatiaľ konkurencii-sú o veľa lacnejšie a majú aj lepšie tepelno ï hlukovo izolačné vlastnosti. Drevo sa cenovo oplatí iba tým, ktorí majú historickú chalupu a chcú si nechať okná upraviť na zákazku.


Starostlivosť o drevo


Najdôležitejšie je, aby ste drevo udržiavali v suchu a venovali mu občas nejaký ten čas. Ideálnym materiálom pre drevené okná sú trojvrstvové lepené profily. Starostlivosť o takto vyrobený rám nie je nijako náročná. Stačí ho dvakrát alebo trikrát za rok umyť a ošetriť pomocou nejakého čističe rámov okien. Potom ešte rám ošetrite oživovacím prostriedkom povrchu lazúr. Tieto prípravky veľmi výrazne predĺži životnosť okna, udáva sa, že až o 10 rokov. Rad firiem dnes dáva tieto výrobky pri montáži okien zadarmo! Po zime je dobré pozrieť sa aj na spodky okien, kde sa môžu objaviť prasklinky. Zbavíte sa ich tak, že je zľahka osmirkujete a potom znova natrite.


Drevo víťazí


Plast je síce dnes obľúbený, ale je to hlavne tým, že máme málo skúseností s jeho starnutím. Keď začne plastové okno prichádzať do dôchodkového veku, šedne a žltne, všetky prasklinky a škrabance sa zvýrazní. Oprava takéhoto okna je potom veľmi zložitá. Jednou z najsilnejších vlastností drevených okien je to, ako pôsobia na pohľad. Na klasické drevené chate alebo dedinské chalupe proste okná z umelej hmoty vyzerajú ako päsť na oko. Zato drevo pôsobí prirodzene, útulne a dá sa povedať, že aj priateľskejšie. Sú to síce vlastnosti, ktoré sa nedajú vyjadriť ani pomocou peňazí ani silou decibelov, ale pre každého skutočného milovníka chalupárenie sú dôležité.
PlaySuperEna and win up to 150 million