streda 30. novembra 2011

Rosia sa Vám okná? Vetrajte!

Máte nové drevené alebo plastové okná a tá sa vám v tomto období rosia? Nie je to vada okna. Naopak. K roseniu prispieva, keď okná dokonale tesnia. Jedine rosenie okna v medzisklennom priestore znamená skutočnú chybu, ktorú musíte reklamovať.

Okná sa orosí vo chvíli, kedy sa v ovzduší plne nasýtenom vodnými parami zníži teplota. Čím vyššia je teplota vzduchu, tým viac vlhkosti sa v ňom udrží. Tento efekt môžete minimalizovať, keď budete primerane k interiérové ​​teplote vetrať tak, aby vlhkosť nedosiahla kritické hodnoty, pretože vpustením chladného vonkajšieho vzduchu do bytu vždy vlhkosť vzduchu znížite.

Okná sa rosia ako v novostavbách, tak v starších budovách, a to predovšetkým v priestoroch, kde je z nejakého dôvodu vyššia vlhkosť vzduchu, teda v kuchyniach, v zimných záhradách s rastlinami, alebo suší ak sa v miestnosti bielizeň.

Čo by vás na okne malo zaujímať


Zrazená voda na okne nepôsobí pekne, a keď steká, ničí aj rámy drevených okien, múr pod oknom i podlahu. Plastové okná sú síce odolnejšie a voda im nevadí, ale ostatným povrchom v miestnosti voda nesvedčí, a čo je dôležitejšie, v stávke je vaše zdravie. Vysoká vlhkosť vzduchu totiž môže viesť ik hnilobným procesom a rastu plesní.

Ak máte moderné okná, ktorá "tesní až príliš", je nutné dbať na správne vetranie. U okna je dôležitá ako jeho tepelno-izolačná schopnosť, tak možnosť ventilácie, a to predovšetkým ventilácie aktívne riadená. U plastových okien sa kladie dôraz na počet komôr a systém ventilácie. Ideálne pre naše klimatické podmienky je piatimi či šiestimi komorový systém, ktorý zabezpečí vhodnú tepelnú izoláciu, a to ako v zimnom, tak aj v letnom období. Ďalším významným faktorom, ktorý je dobré zvažovať pri výbere okien, je už spomínaný systém ventilácie.


Mikroventilácia - základ zdravého bytu


Výrobcovia okien a dodávatelia okenných komponentov, vrátane spoločnosti Deceuninck, často ponúkajú možnosť vetrania pomocou mikroventilácie prostredníctvom kovania, čo znamená, že kľučku kovanie je možné nastaviť do tzv štvrtej polohy (uhol 45 °, navyše k polohám "otvoriť", "zavrieť", " sklopiť "). Tým sa krídlo okna oddiali od rámu približne o 3 milimetre a vznikne vetracia medzera. Tá by mohla uľahčiť cestu zlodejov do budovy, a tak možno na okná zaobstarať bezpečnostné kovanie. Mikroventiláciu sa tiež hovorí bezprievanové vetranie, ktoré zaisťuje stálu výmenu vzduchu medzi vnútorným a vonkajším prostredím. To sa vyplatí v prípadoch, keď byt opúšťate na dlhšiu dobu, alebo v obzvlášť vlhkých interiéroch.


Vetracie kanáliky a ventilačnej klapky

Ďalšia možnosť predstavuje systém vetracích kanálikov, teda otvorov vyfrézovaných v ráme okna. Tento systém vetrania nie je vratný, takže ak by ste neskôr chceli okná plne zatesniť, nezostane než ich vymeniť. Iný prístup spočíva v úprave tesnenia tak, aby ním mohlo prestupovať viac vzduchu. Táto úprava je vratná, či by ste neskôr chceli znovu plné zatesnenie, vymeníte len celoobvodové tesnenie.



Snáď najdokonalejším systémom dodatočného automatického vetrania sú ventilačné klapky. Tie sa montujú do rámu okna. Vzduch potom prúdi prerušeným tesnením do priestoru medzi rám a krídlo. Na ráme upevnená klapka pôsobí ako ventil, ktorý umožňuje výmenu vzduchu. Klapky sú neviditeľné a umožňujú stály prívod vzduchu pri zachovaní zvukotesnosti, tepelno-izolačné vlastnosti, zabezpečenie proti vlámaniu a utesnenie proti dažďu. Teplý vzduch odchádzajúci z miestnosti prechádza rámom okna a ohrieva studený vzduch, ktorý prichádza zvonku, čo minimalizuje tepelné straty. Pri nápore vetra sa klapka sama priviera, aby nevznikol prievan av interiéri bolo príjemne.


Vetrajte - rýchlo a naplno


Ideálne je, keď pravidelne (viackrát za deň) a všetky miestnosti dôkladne vyvetráte plným otvorením okna na dobu maximálne 3-5 minút. Na krátke a intenzívne vetranie dbáme hlavne v zimnom období, aby boli tepelné straty čo najmenšie. Kondenzácii vody na chladnejších sklách možno obmedziť aj inštaláciou lepšie tepelno izolujúcich skiel - čím vyšší je koeficient tepelnej priepustnosti okna U (w) a skla U (g), tým menšia je pravdepodobnosť rosenie okien.


K roseniu môžu prispievať aj ďalšie doplnky okná - napríklad vnútorné žalúzie obmedzujú prúdenie vzduchu po skle okna, a tak je za chladných dní radšej vytiahnite. Príliš presahujúca parapety zase zabraňujú stúpanie ohriateho suchého vzduchu, a rovnako tak závesy zakrývajúce kúrenie bráni cirkulácii vzduchu v miestnosti. Máte podlahové kúrenie? Nedávajte pod okná prekážky, ktoré by bránili sálanie tepla smerom k oknám.
PlaySuperEna and win up to 150 million