pondelok 2. júla 2012

Stále obľúbenejšie plastové okná

Plastové okná ako fenomén vtrhla do našich domácností. Predovšetkým vďaka revitalizáciu panelových domov sa dostala na prvé miesto čo do obľúbenosti aj ceny. Úžitkové vlastnosti plastových okien sa vďaka moderným technológiám stále zvyšujú, takže výrazne konkurujú oknám dreveným.

Vzhľadom k naozaj priaznivým cenám sa plastové okná užívajú predovšetkým pri rekonštrukcii panelových sídlisk. Tu sa nevyhovujúce a netesniace drevené okná takmer bezvýhradne nahrádzajú plasty.

Nachádzajú ale aj uplatnenie v novo budovaných bytových domoch alebo novostavbách rodinných domov. Tiež sú vhodné pre rekonštrukciu starších víl a nebytových priestorov.
Použitý materiál

Plastové okná sa vyrábajú z PVC (polyvinylchlorid) profilových polotovarov. Tento pevný materiál dobre odoláva poveternostným vplyvom, nesužujú ho oxidáciu ani hnitiu, je nehorľavý a vyniká aj ďalšími skvelými fyzikálnymi vlastnosťami.

Profily sa vyrábajú extrudovaných na závitkových lisoch. Samozrejmosťou je dokonalá kontrola kvality, ktorá zaručuje špičkovú kvalitu výrobkov. Takýto výrobok býva označený certifikátom kvality.
Nielen biela

Najčastejšie vídame okná v bielom dekore. Táto farba pôsobí neutrálne a nekonkuruje prakticky žiadnemu odtieni fasády. Využitie pestrejších odtieňov dovoľuje oživiť fádne stenu a adekvátne dizajn okien dokonalý dojem len podčiarkne.

Bežná sú tiež okná opatrená dekorovanou fóliou imitujúce drevo. Redšie, ale k videniu sú tiež, sú používané pastelové tóny. Podobne ako u eurookien, tiež plastové okná môžu mať hliníkovú povrchovú úpravu. Získame tak nielen atraktívny vzhľad, ale tiež väčšiu odolnosť voči poveternostným vplyvom, zároveň i bezpečnosť.
Údržba plastov

Vzhľadom k vlastnostiam materiálu je údržba nenáročná. Okenné rámy umývame saponátom. Nikdy nepoužívame abrazíva! Poškodený a poškriabaný rám nie je možné na rozdiel od rámov drevených opraviť zbrúsením. Tiež agresívne chemikálie, ktorými by sme sa snáď chceli pokúsiť odstrániť nečistoty, rám nenávratne poškodí.

Pravidelnú údržbu nie je dobré podceňovať, pretože vplyvom dlhodobého pôsobenia môže rám zmeniť farbu. Odporúča sa rámy čistiť aspoň každých šesť mesiacov a raz za rok je ošetriť špeciálnymi liekmi predlžujúcimi životnosť.

Tesnenie by sme mali vymeniť po desiatich rokoch používania. Nemalo by dochádzať k výraznej zmene odtieňa vplyvom slnečného žiarenia, maximálne rámy stratí svoj lesk.
Nevyhnutné vetranie

Dokonale tesniace okná môžu paradoxne miestnosti škodiť. Ide o priepustnosť vodných pár, a to ako z interiéru von, tak aj dovnútra. Preto musí byť rámy opatrené provětrávacími štrbinami. Tie zamedzí tomu, aby vplyvom prudkej zmeny klímy, ku ktorej dôjde po nainštalovaní plastových okien, nedošlo k roseniu okien rámov i steny, a následkom toho tiež k šíreniu plesní.
PlaySuperEna and win up to 150 million