piatok 18. februára 2011

Firma podviedla zákaznikov

Ústecký krajský súd nemá miestnosť, do ktorej by sa vošli všetci podvedení zákazníci Roudnické firmy na plastové okná Frital. Do konkurzného konania sa ich prihlásilo 250. Súd preto preložil rokovania do Litoměříc, kde je najväčšia zasadacia sála v kraji. Aj tak bude musieť polovica okradnutých štát.


"Vzhľadom k vysokému počtu veriteľov sa prvé prieskumné rokovania a prvá schôdza veriteľov bude konať 1. marca vo dve hodiny popoludní vo veľkom zasadacej sále Okresného súdu v Litoměřiciach," uviedla hovorkyňa krajského súdu Irena Jeřábková.

Hoci je to najväčšia miestnosť, ktorú má justície na severe Čiech k dispozícii, sedadlá má "len" pre 130 ľudí. Tam si veritelia zvolia svojich zástupcov a začne konkurzné konanie.

Príbehy veriteľov sú si podobné. Zaplatili desaťtisícové zálohy, Frital im ale okná nedodal. Firma mala pobočky v 25 mestách po celej republike, takže okradnutie zákazníci sa ozývajú zo všetkých kútov Česka. Úpadok však navrhli tri pracovníčky Fritalu, ktoré nedostali výplatu.

"Ak sa zistí, že má firma nejaký majetok, speňaží sa a veritelia budú uspokojení," hovorí Jeřábková.

Obaja majitelia Fritalu sa na konci minulého roka firmy zbavili. Konateľom je teraz podľa výpisu z obchodného registra muž zo slovenského Komárna.

"Konkurzné správca ho chcel kontaktovať, uvedený nový majiteľ je ale nedohledatelný," poznamenala Jeřábková.
Bývalej majiteľa podozrieva polícia z podvodu

Vedľa insolvenčného konania prebieha aj trestné kvôli podozreniu z podvodu. Polícia podozrieva majiteľa, že od ľudí vyberali zálohy aj celej platby za okná, hoci vedeli, že im je nedodajú.

"Dávame dohromady zoznamy poškodených, aby sme vedeli, aká veľká škoda vznikla. Už vieme, že presahuje päť miliónov korún," uviedla štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová. "Nikto však zatiaľ nebol obvinený," dodala.

Jeden z dnes už bývalých majiteľov Fritalu Pavol Červený viedol v Roudnici kandidátku strany Roudničané, ktorá je podozrivá, že si na jeseň kupovala za päťsto korún hlasy voličov av opakovaných voľbách v obvode Bezdekov potom posilnila vďaka tomu, že tam účelovo prihlásila svojich voličov.

Červený v pondelok ešte pred zložením sľubu na funkciu zastupiteľstva rezignoval.
Zdroj: idnes.cz
PlaySuperEna and win up to 150 million