piatok 4. februára 2011

Zarosené okná - čo s nimi?

V chladnom ročnom období sa môže stať, že sa na vnútornej strane okenných skiel zráža voda. Aké to má príčiny, prečo je to nežiadúce a ako by sme sa mali rosenie okien brániť?

Zarosené okná: čo s nimi? Orosená okenné sklá môžeme pozorovať ako v novostavbách, tak v starších budovách, a to predovšetkým v priestoroch, kde je z nejakého dôvodu vyššia vlhkosť vzduchu, ako v kuchyniach,
v zimných záhradách s rastlinami, alebo sušia ak sa v miestnosti bielizeň.

Navyše sa vlhkosť vzduchu zvyšuje aj obyčajnou prítomnosťou ľudí. Pri štandardnej činnosti v byte (varenie, kúpanie, pranie, žehlenie, vydychovanie ...) človek vyprodukuje približne 3 litre vody za deň, štvorčlenná rodina teda asi 12 litrov vody.

Rosenie skiel a rámov nie je spôsobené žiadnou vadou okna. Naopak k nemu prispieva, keď okná dokonale tesnia. Jedine rosenie okná v priestore medzi sklami znamená skutočnú poruchu, ktorú musíme reklamovať. K nežiaducemu roseniu by nemalo dochádzať ani u drevených, ani u plastových okien.

Okná sa zvlhne vo chvíli, keď sa v ovzduší plne nasýtenom vodnými parami zníži teplota. Čím vyššia je totiž teplota vzduchu, tým viac vlhkosti sa v ňom udrží. Túto kondenzácii vodných pár môžeme minimalizovať, ak budeme primerane k interiérovej teplote vetrať tak, aby vlhkosť nedosiahla kritické hodnoty, pretože vpustením chladného vonkajšieho vzduchu do interiéru vždy vlhkosť vzduchu znížime.

Čo by nás na okne malo zaujímať

Vyzrážaná voda na okne pôsobí neesteticky, a keď steká, ničia rámy drevených okien, múr pod oknom aj podlahu. Plastové okná sú síce odolnejšie a voda im nevadí, ale ostatným povrchom v miestnosti voda nesvedčí, a čo je dôležitejšie, v stávke je naše zdravie. Vysoká vlhkosť vzduchu totiž nie je
v súlade s hygienickými normami av krajnom prípade môže viesť ik hnilobným procesom a rastu plesní.

Ak máme moderné okná, ktorá "tesní až príliš", musíme rozhodne dbať na správne vetranie. Existujú povery, že plastové okná sú k roseniu náchylnejšie. U okna je dôležitá ako jeho tepelno-izolačnú schopnosť, tak možnosť ventilácie, a to predovšetkým ventilácie aktívne riadená. Plastové okná, ktorých základom sú komponenty Inoutic, kladú dôraz na počet komôr, systém ventilácie a rozhodne nezabúdajú ani na širokú škálu farebnosti.

Ideálne pre naše klimatické podmienky je šesť komorový systém, ktorý zabezpečí vhodnú tepelnú izoláciu, a to ako v zimnom, tak iv letnom období. Tieto Deceuninck systémy - Inoutic Prestige a Inoutic eForm - plne zodpovedajú i vysokým nárokom v oblasti revitalizácie panelových domov či programu Zelená úsporám. Ďalším významným faktorom, ktorý musíme zvažovať pri výbere okien je už spomínaný systém ventilácie.

Mikroventilácia - základ zdravého pobytu v interiéri

Výrobcovia okien a dodávatelia okenných komponentov, vrátane spoločnosti JIS, často ponúkajú možnosť vetrania pomocou mikroventilácia prostredníctvom kovania, čo znamená, že kľučku kovania možno nastaviť do tzv štvrtej polohy (uhol 45 °, navyše k polohám "otvoriť "," zavrieť "," sklopiť "), čím sa krídlo okna oddiali od rámu približne o 3 milimetre a vznikne vetracia medzera. Tá by mohla uľahčiť vnikaniu zlodejov do budovy, a tak možno na okná zaobstarať bezpečnostné prvky, napríklad bezpečnostné kovanie. Mikroventiláciu sa tiež hovorí bezprievanové vetranie, ktoré zabezpečuje stálu výmenu vzduchu medzi vnútorným a vonkajším prostredím. To sa vyplatí v prípadoch, keď byt opúšťame na dlhšiu dobu, alebo v obzvlášť vlhkých interiéroch.

Ďalšia možnosť predstavuje systém vetracích kanálikov, teda otvorov vyfrézovaných v ráme okna. Tento systém vetrania nie je vratný, takže ak by ste neskôr chceli okná plne zatesniť, nezostane než je vymeniť.

Iný prístup spočíva v úprave tesnenia tak, aby ním mohlo prestupovať viac vzduchu. Táto úprava je vratná, pretože ak by ste neskôr chceli znovu plné zatesnenie, vykonáte iba výmenu celoobvodového tesnenia.

Pravdepodobne najdokonalejším systémom dodatočného automatického vetrania sú ventilačné klapky, ktoré sa montujú do rámu okna. Znamená to, že vzduch prúdi prerušeným tesnením do priestoru medzi rám a krídlo. Na ráme upevnená klapka pôsobí ako ventil, ktorý umožňuje výmenu vzduchu. Klapky sú neviditeľné a umožňujú stály prívod vzduchu pri zachovaní dôležitých vlastností okna, to znamená zvukotesnosť, tepelno-izolačné vlastnosti, zabezpečenie proti vlámaniu a utesnenie proti dažďu. Teplý vzduch odchádzajúci z miestnosti prechádza rámom okna a ohrieva studený vzduch, ktorý prichádza zvonku, čo minimalizuje tepelné straty. Pri nápore vetra sa klapka sama priviera, aby nevznikol prievan av interiéri bolo príjemne. Okenné profily Inoutic používajú špeciálny systém nazvaný Regel-Air, ktorý funguje na princípe rozdielneho tlaku vonku a vnútri domu.

Okenné systémy Inoutic ponúka celú uvedenú škálu vetracích systémov, s ktorých využitím sa dá aktívne predchádzať akýmkoľvek problémom a komplikáciám s rosením.

Ideálne je, keď pravidelne (viackrát za deň) a všetky miestnosti dôkladne vyvetrajú plným otvorením okna na dobu maximálne 3-5 minút. Na krátke a intenzívne vetranie dbáme hlavne
v zimnom období, aby boli tepelné straty čo najmenšie. Vetranie má význam aj pre výmenu vydýchaného vzduchu s vysokým obsahom oxidu uhličitého za čerstvý vzduch zásobený kyslíkom.
Čím ešte rosenie okien ovplyvníme

Čím ešte rosenie okien ovlivnímeKondenzaci vody na chladnejších sklách možno obmedziť aj inštaláciou lepšie tepelne izolujúcich skiel - čím vyššia je koeficient tepelnej priepustnosti okna U (w) a skla U (g), tým menšia je totiž pravdepodobnosť rosenie okien.

K roseniu môžu prispievať aj ďalšie doplnky okná - napríklad vnútorné žalúzie obmedzujú prúdenie vzduchu po skle okna, a tak je za chladných dní radšej vytiahneme. Príliš presahujúce parapety zasa zabraňujú stúpanie ohriateho suchého vzduchu, a rovnako tak závesy zakrývajúci kúrenie bránia cirkulácii vzduchu v miestnosti. Ak máme v miestnosti podlahové kúrenie, snažíme sa pod okná neumiestňovať žiadne prekážky, ktoré by bránili sálanie tepla smerom k oknám.

Rozhodne sa vyplatí všetky tieto faktory prekontrolovať a dbať o správnu vlhkosť vzduchu
v interiéroch. Nezabudnite, že počas života človek strávi približne 90% svojho času vnútri budov,
a preto veľmi záleží na kvalite vzduchu, ktorý v nich dýcha.
PlaySuperEna and win up to 150 million